Кошик
324 відгуків
Продукция компании "СЧАСТЬЕ ЖИЗНИ" отправляется с 18.07.2021НАЛИЧИЕ УТОЧНЯЙТЕ
+380507767808
+380507767808
УкраїнаКиїв
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
PARLEN multimarket
  • PARLEN
  • Статті
  • Іван - чай ( кипрей ) - застосування в народній медицині

Іван - чай ( кипрей ) - застосування в народній медицині

Іван - чай ( кипрей ) - застосування в народній медицині

Що ж пили наші предки до появи китайського чаю на Русі?
Звичайно, Іван-чай!

І ван-чай — традиційний для Росії напій, який згадується ще в історичних хроніках Русі XII століття. Учасники взяття Казані і підкорення Астрахані, ратники Мініна і Пожарського, гуляща вольниця Степана Разіна, були, очевидно, мудріші за нас. Вони просто пили Іван-чай, який був невід'ємною частиною їхнього побуту.

Пізніше в XIX столітті, це рослина вийшло у нас на друге місце з експорту. Зокрема, Англія і Данія отримували тисячі пудів іван-чаю. А в Пруссії та Франції він йшов контрабандою. Стаття про нього навіть увійшла у Велику Британську енциклопедію. А адже Англія володіла величезними колоніями, в тому числі Індією, де вирощувався звичайний чай. Але йому воліли іван-чай англійські пуритани, які мали можливість порівнювати і вибирати кращі у світі сорти.

Добре відомо, що готували іван-чай, піддаючи його особливим ферментним процесів, і він мав велику популярність на Русі під назвою «Копорскій чай» (від назви села Копорово).

В кінці 19 століття 3 повіту нинішньої Ленінградської області виробляли стільки смачного Іван-чаю, а його перевага виявилося настільки велике, що це стало підривати фінансову могутність Ост-Індської компанії, яка торгувала колоніальним чаєм.

Іван-чай (кипрей) — найперше рослина, приходить на допомогу людині у відновленні природи. Після природних і штучних екологічних катастроф — пожеж, вирубувань лісу, на місці вимерлих сіл і поселень іван-чай розростається величезними чашами.

З географії та потужності такої експансії з ним не зрівняється жоден бур'ян, ні кропива, ні білоус, ні осока. І зростає від екватора до тундри. Кіпрейний луг в околиці пасіки дозволяє отримувати до 12 кілограмів меду на один вулик.

Дає він і високоякісну пилок і маточне молочко, і прополіс. А зі стебел виходить міцне волокно. І «пуховиком» кипрей звуть неспроста: його пухом в деяких селах і сьогодні набивають матраци і подушки.

Всі частини рослини придатні в їжу. Солодкі кореневища можна їсти сирими, а після сушіння з них готують муку. Перші пагони йдуть на відмінні салати, за смаком нагадують спаржу, але тільки більш ніжні і пікантні. А листя - це і є знаменитий, неповторний і ароматний іван-чай, не містить кофеїну, алкалоїдів та пуринових кислот — найперших забруднювачів організму.

Він заспокоює, протвережує, знімає болі і навіть зміцнює волосся. Регулярне його пиття позбавляє від мігрені, допомагає при безсонні, недокрів'ї, при білій гарячці, інфекціях і застудах, а в цілому піднімає імунітет, будучи наймогутнішим природним очищувачем. У старовину недарма про нього говорили, що він не тільки лікує тіло, але просвітлює розум і піднімає дух.

Нещодавно з'ясовано, що Іван-чай підвищує потенцію у чоловіків. Відомі і його жарознижувальні властивості. І ще одне з важливих достоїнств рослини в тому, що воно лужним кров і тим самим відновлює сили при різного роду виснаженнях і навіть зменшує інтоксикацію при ракових захворюваннях.

Ці відомості про Іван-чай підтверджені величезним народним досвідом і дослідженнями науковців. Недарма ж пуританська Англія споживала Іван-чай тисячами пудів. Чому ж ми повинні соромитися свого споконвічного чудового напою і пити привізну кока-колу, якщо вітчизняний, закатанный в пляшки стимулятор з зніту може замінити будь-який фірмовий іноземний напій?!

Іван-чай був відновлений строго по старовинних рецептур. Сьогодні є сертифікат якості. І не зробити цього не можна, адже це справжнє джерело здоров'я і бадьорості. Неспроста ж руські купці самі першими застосовували його як витверезний і противоотравляющее засіб.

Після радіаційної розвідки, в червні починається збір ІВАН-ЧАЮ, в основному молоді листя і суцвіття. Протягом двох годин сировина повинна бути доставлено до місця переробки. Використовуються подрібнювачі і сушарки, в тому числі і НВЧ. За кілька років кропіткої роботи знайдений найбільш ємний варіант переробки та отримання декількох сортів справжнього російського чаю. Практично на всі смаки! Розфасовка в основному в пачки по 100 р., і дуже красиві сувенірні, дерев'яні і берестяні коробочки і короби... Ці упаковки гарні для представницьких цілей і для закордонних споживачів.

 

І ван-чай (Chamaenerion angustifolium або кипрей вузьколистий) це багаторічна трав'яниста рослина, 50-150 см, з товстим повзучим кореневищем. Квітки, зібрані в китиці, пурпурно-рожеві, червоні з фіолетовим відтінком, рідко блідо-рожеві або білі. Цвіте в червні і до серпня, на вологих луках, на схилах, уздовж доріг та на лісових галявинах. Зазвичай цвіте заростями, оселяється на погарах або ж заповнює місця колишніх поселень, а також на висушених болотах.

Містить до 20% дубильних речовин, флавоніди, слиз, пектинові речовини і вітаміни групи «В». Вітаміну «С» в Іван-чай в 6,5 разів більше, ніж у лимоні. У квітках Іван-чаю, міститься до 25 мг. нектару на кожну квіточку, що характеризує його як відмінний медонос (до 400 кг меду з 1 га). Крім того, Іван-чай містить багато білка, який легко засвоюється організмом, що дозволяє просто і швидко насичуватися енергією. Про ці особливості Іван-чаю, добре обізнані люди, що попадають в екстремальні умови. Тому рослина популярне серед лісорубів, мисливців та любителів мандрів.

Унікальний спектр мікроелементів. У 100 гр. зеленої маси Іван-чаю міститься:

  • заліза -2,3 мг.
  • нікелю - 1,3 мг.
  • міді - 2,3 мг.
  • марганцю - 16 мг.
  • титану - 1,3 мг.
  • молібдену - 0,44 мг.
  • бора - 6 мг.
і в значній кількості наявний калій, натрій, кальцій, магній, літій і ін

В 100гр. листя Іван-чаю міститься від 200 до 400 мг. аскорбінової кислоти, тобто в 5-6 разів більше, ніж у лимонах.

Наявність у рослині заліза, міді, марганцю дозволяє вважати його засобом, здатним поліпшувати процес кровотворення, підвищувати захисні функції організму.
Крім того, Іван-чай має яскраво виражену заспокійливу дію.

Іван-чай м'яко нормалізує діяльність кишечника. Завдяки багатому вмісту танінів, слизу і вітаміну С, Іван-чай володіє хорошими протизапальними та обволікаючі властивості при виразковій хворобі шлунка, гастритах, колітах. І ще при ентероколітах, дизентерійної діареї, при метеоризмі і анемії.

Іван-чай рекомендується при головних болях, полегшує симптоматику епілепсії.
А також при катарах верхніх дихальних шляхів і в отоларингології.

У кардіології Іван-чай використовується при кардионеврозах нейроциркулярной дистонії.

Іван-чай досліджували в клініці неврології НДІ експериментальної медицини РАМН.

Висновок:
«Іван-чай показаний, перш за все, при різних формах неврозів та неврозоподібних станах при посттравматичних стресорних розладах (наслідки афганської, чеченської і т. п. синдромів). Його використання дозволяє уникнути ризику виникнення токсикоманії.

У стресорних ситуаціях, зменшуючи тривожно-депресивні розлади і напруги. Прийом Іван-чаю сприяє скороченню споживання спиртних напоїв».

 

А лкалоиды чаю і кави посилюють серцеву діяльність, процеси збудження в корі головного мозку і підвищують рухову активність.
Завдяки цьому, до всіх тканин притікає більше крові, в результаті людина відчуває як би прилив сил, у нього поліпшується настрій, загострюються всі органи сприйняття.

Однак, ще Академік В. П. Павлов встановив, що великі дози алкалоїдів призводять до виснаження нервових клітин, т. к. подібні підйоми духу супроводжуються посиленням витрати носіїв енергії, що чаєм, не компенсується.

І сьогодні всі знають, що таке кофеїн. На жаль, не всі знайомі з його протипоказаннями. А кофеїн протипоказаний при підвищеній збудливості, безсонні, вираженої гіпертонії і атеросклерозі, при глаукомі, органічних захворюваннях серцево-судинної системи і просто в старечому віці.

У звичайного чаю є, звичайно, і деякі переваги, він здатний підтримувати здоров'я. Але треба визнати, що у нього є і суттєві недоліки, про які ніхто в інтересах комерції не згадує!

Настій Іван-чаю зберігає свої цілющі і ароматні властивості цілих три доби. Тоді як батьки звичайного чаю китайці вважають, що їх після заварки чай через 20 хвилин перетворюється на «отрута гримучої змії». Так як в звичайному чаї після заварки через деякий час, крім кофеїну, починають экстрагироваться такі поліфенольні речовини, які блокують синтез багатьох вітамінів і корисних ензимів в організмі. Але, виявляється, цей недолік натурального чаю можна виправити Іван-чаєм, якщо додавати на кожну заварку хоча б третину від загальної кількості суміші.

Звичайні чаї піддаються сушці при температурі від 65 до 85 градусів градусів, а Іван-чай отриманий в результаті м'якою сушіння до 65 градусів з максимальним збереженням корисних мікроелементів та вітамінів.
Таким чином, споживач отримує максимально природний, правильно оброблений свій продукт. А чисто біологічні та географічні причини не дозволяють відтворити справжній російський чай Іван-чай поза межами Росії.

В Іван-чай відсутній кофеїн, пуринові підстави і щавлева кислота, один з основних винуватців порушення обміну речовин.
Всі п'ють Іван-чай відзначають у своєму стані легкість і спокій.

В магазині звичайний чай, який вважають елітним, не чудовий за якістю, а той на який встановлено рекордно високі ціни. Куплений чай, часто не дає нам належного задоволення по відношенню до витраченої суми грошей.

За 17 років виробництва Іван-чаю він придбав своїх шанувальників і шанувальників серед усіх верств населення.
Іван-чай пили на борту барка «Крузенштерн» під час навколосвітньої подорожі.
А відомий мандрівник Ф. Конюхов не розлучається з Іван-чаєм.

Іван-чай із задоволенням і користю п'ють діти, бабусі і дідусі, люди напруженої розумової і фізичної праці, висококласні спортсмени.

Через деякий час, використовуючи свій справжній вітчизняний чай, Ви помітите істотну різницю між ним та іншими напоями.

ЦАРСЬКИЙ РОЗДОЛЛЯ ІВАН-ЧАЮ.

1. Виражену заспокійливу дію. З незапам'ятних часів на Русі Іван-чай використовували як снодійне.

2. Потужний протизапальний напій.

3. З профілактики та лікування простатиту і аденоми простати йому рівних немає. (Іван-чай не дозволяє аденомі простати переродитися в її ракове стан.

4. З антиоксидантним властивостям Іван-чай є визнаним лідером.

Іван-чай - застосування в народній медицині

При синуситі.
1 столову ложку подрібненої трави залити 250 мл окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день, за 30 хвилин до прийому їжі.

При недокрів'ї.
1 столову ложку подрібненої трави залити 1 склянкою окропу, настояти 2 години, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази в день.

При злоякісних пухлинах.
10 грамів подрібненої трави залити 1 склянкою води, довести до кипіння, кип'ятити 15 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити, довести об'єм до початкового. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази в день перед їжею.

При кон'юнктивіті. Зовнішньо.
1 столову ложку подрібненої трави заварити 1 склянкою окропу, варити 15 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 годину, процідити. Промивати очі 3 рази в день, тампоном змоченим у відварі.

При атеросклерозі.
2 столові ложки подрібненої трави залити 1 склянкою окропу, варити на повільному вогні 15 хвилин, настояти до охолодження, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази в день.

В'яжучий засіб.
2 столові ложки подрібненої трави залити 2 склянками окропу, настояти в термосі 6 годин, процідити. Приймати по 1/4 склянки 4 рази на день до їди.

Відвар. При головному болю, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриті з підвищеною кислотністю, ентероколіті (пити під час прийому їжі). Зовнішньо застосовують для полоскання горла при ангіні, при золотусі, для промивання ран, саден.
3 столові ложки подрібненої трави залити 1 склянкою гарячої води, кип'ятити 15 хвилин, процідити, довести об'єм до початкового. Приймати по 2 столові ложки 3 рази на день.

При запаленні середнього вуха.
1 столову ложку трави залити 1 склянкою окропу, настояти 6-8 годин, процідити. Змочити тампон в теплому настої і ввести в вухо.

При аденомі простати.
Залити 1 столову ложку (з гіркою) трави 2 склянками окропу, настояти 10 хвилин, процідити. Приймати по 1 склянці вранці натщесерце та ввечері за 30 хвилин до сну.

При нервовому виснаженні, роздратування, втоми.
1 столову ложку подрібненої трави залити 1 склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день до їди. Курс 1 місяць.

Чай. Такий чай має загальнозміцнюючу і заспокійливу дію, підвищує імунітет, нормалізує діяльність кишечника, надає сприятливу дію при безсонні і головних болях, допомагає при зниженні потенції.
1 чайну ложку залити 1 склянкою окропу, настояти як чай, процідити. Приймати по 1 чашці 2 рази в день.

Коли і хто вперше придумав використовувати траву "кипрей", нині відому всім як Іван-чай, в якості сировини для приготування чаю, — історія замовчує. Найбільш ранні дійшли до нашого часу джерела датуються XII століттям. В той час Іван-чай носив назву "Богатирського чаю" або "Чаю для Бояр" і користувався шаленою популярністю, як серед знаті, так і селян не тільки на Русі, але і за кордоном.


В найбільших обсягах Іван-чай виробляли в селі Копор'є, завдяки чому і народилося ще одне його назва, — "копорскій чай".
Як багато назв для такої простої лісової трави! І все завдяки її неповторними смаковими та цілющими властивостями, які можуть посперечатися навіть з усім відомим китайським чаєм!


До речі, ще один цікавий факт, — Іван-чай вважали, так і вважають досі, прототипом китайського чаю (а може все було і навпаки?). Спритні російські купці часто підмішували його в більш дорогий китайський чай, щоб здешевити собівартість оригіналу, але навіть самий відомі гурмани та поціновувачі чаю не змогли запідозрити підробку, настільки високі якість і смак СПРАВЖНЬОГО РОСІЙСЬКОГО ЧАЮ.


Проте в умах вищого світу не це вважалося основним достоїнством "богатирського" напою. У Великобританії, Франції, Данії, Пруссії він користувався величезною популярністю серед леді і мадам, прагнуть продовжити свою молодість.


Не дивно: Іван-Чай не містить кофеїну, у той час як у чаї чорному його частка близько 6%, а в зеленому приблизно 4% (це більше навіть ніж у натуральному кави, де частка кофеїну не перевищує 2%).


А, як підтверджують дослідження, кофеїн у великих кількостях сприяє швидкому старінню шкіри, підвищує тиск, викликає безсоння, — і відповідно, сірий колір обличчя. Французькі модниці і стримані англійці не могли собі дозволити виглядати непрезентабельно і тому змушували своїх чоловіків закуповувати їм Іван-Чай.
Крім іншого копорскій чай містить велику кількість вітамінів груп «В» і «С», а також багатий білком, легко засвоюваним організмом, що дозволяло швидко відчути насичення, а значить менше їсти, а значить...так, Іван-Чай є невід'ємною частиною багатьох дієт. Власне, чому був? Залишається! До того ж, Іван-чай дуже популярний серед тих, чия професія пов'язана з екстремальними умовами, оскільки просто і швидко насичує організм енергією.


Так непримітна травичка зробила село Копор'є знаменитим на всю Європу – свого часу вона була однією з найважливіших складових у російському експорті, і коштував Іван-Чай в Європі не дешевше перських килимів та клинків дамаської сталі.


Чому Іван-чай виявився в забутті?
Будь-який успіх рано чи пізно викликає заздрість, так сталося і з Іван-Чаєм: в кінці XIX століття популярність його стала настільки велика, що навіть стала підривати фінансову могутність Ост-Індійської чайної кампанії, яка торгувала індійським чаєм! Пережити таке англійці не змогли спокійно і роздули скандал на весь світ, звинувативши руських купців у тому, що вони нібито перетирали чай білою глиною – дуже шкідливою для здоров'я. Звичайно, не буває диму без вогню. І наші російські купці тут теж доклали руку, оскільки у своїй гонитвою за прибутком, вони підмішували в чай різні недоброякісні домішки, що відбилися на якості кінцевого продукту. Таким чином, шкоди репутації Іван-чаю завдали обидві сторони, і закупівлі різко скоротилися, його популярність зійшла нанівець. Після революції в Росії 1917 року закуп чаю в Росії і зовсім припинився. Копор'є розорилося. Іван-Чай для європейців став легендою, згодом – милою національної російської особливістю, не більше.


Репутація, як не крути, значить дуже багато в будь-який час.Листя Іван-чаю збираються в тайговій екологічно чистій місцевості. Завдяки короткому літа, сибірський іван-чай запасає в собі в декілька разів більшу кількість корисних речовин, ніж росте в більш південних районах. Кухоль такого чаю додає сил, спокою, ясність мислення, заряджає духом сибірської тайги.Ви можете зробити такий чай і самі, а також поділитися Вашим рецептом приготування цього напою.

Інші статті
Контакти
+380507767808
УкраїнаКиїв
Менеджер